Van Traditioneel Naar Carnavalesk
16443
post-template-default,single,single-post,postid-16443,single-format-standard,bridge-core-3.2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
 

Van Traditioneel Naar Carnavalesk

Van Traditioneel Naar Carnavalesk

Van Traditioneel Naar Carnavalesk | Januari 2024

Het aftellen naar het nieuwe jaar is voorbij; we hebben afscheid genomen van het oude en staan vol verwachting klaar voor het nieuwe. Het moment van afscheid, vaak doordrongen van emoties en herinneringen, hoeft niet op de traditionele manier plaats te vinden. In een wereld vol individualiteit en diversiteit, past bij elk uniek persoon een even uniek afscheid.

Van Uitstrooien tot Bierglas
Sommigen hebben het verlangen om uitgestrooid te worden op een geliefde plek, terwijl anderen hun afscheid zien als een viering van het leven, weergegeven in een rouwboeket in de vorm van een bierglas. Voor elk individu past een eigen, persoonlijke vorm van herdenking.

Carnaval als Troost
Wat als we nog verder buiten de traditionele kaders denken. Wat als we het afscheid verbinden met een van de meest uitbundige vieringen in het zuiden van ons land – carnaval? Het is bijna februari, dan staat in het zuiden de wereld op z’n kop, klaar voor het kleurrijke en feestelijke carnaval.

In de wereld van persoonlijke ontwerpen is het wellicht niet voor de hand liggend om een uitvaart te associëren met carnaval. Maar waarom eigenlijk niet? Carnaval, een tijd van loslaten, plezier en de viering van het leven, kan een unieke en liefdevolle manier zijn om afscheid te nemen van een dierbare.

Kunst en Traditie in Afscheid
Met herinneringen aan de woorden uit het nummer ‘Ooit’ van Ad en Caroline Simons, waarin gezongen wordt over overleden Oeteldonkers – “Ooit komen we allen weer tezamen” – kunnen we de verbinding leggen tussen kunst, traditie en het leven zelf. Als kunstenaar, verbonden aan onze hoofdstad van Brabant, zie ik de schoonheid in deze combinatie.

Een Portret Urn in Bossche Carnavalskleuren
In de kleurrijke wereld van carnaval speelt elk detail een rol, en de kleuren rood, wit en geel zijn geen uitzondering. Afkomstig uit de kerk (wit en geel) en de Brabantse vlag (rood en wit), dragen deze kleuren diepgewortelde betekenissen met zich mee. Het gebruik van deze kleuren, niet alleen tijdens carnaval maar ook in de context van afscheid, kan een krachtige manier zijn om een emotionele connectie te leggen.

Stel je voor dat een urn gedrapeerd is in de kleuren van het Bossche carnaval als een ode aan de tradities en verbondenheid met de stad. Rood symboliseert passie en liefde, wit staat voor zuiverheid en herinnering, en geel straalt warmte en vreugde uit. Het gebruik van deze kleuren op een urn is niet alleen esthetisch, maar geeft ook een diepere betekenis en een gevoel van plaats en tijd.

Zo wordt het afscheid niet alleen een viering van het leven, maar ook een eerbetoon aan de unieke tradities en kleuren die onze identiteit vormen. Het rood, wit en geel weerspiegelen niet alleen het carnaval, maar tevens het levendige verhaal van verbinding en liefde dat we delen, zelfs wanneer we afscheid nemen.

Atelier Nadia Gonegai_Blog
Atelier Nadia Gonegai_1846
Atelier Nadia Gonegai_Blog