Het kiezen van een grafmonument
16506
post-template-default,single,single-post,postid-16506,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Het kiezen van een grafmonument

Atelier Nadia Gonegai Passiflora Passiebloem Grafmonument Brons Bonzenbeeld

Het kiezen van een grafmonument

Het kiezen van een grafmonument | Maart 2024

Een laatste cadeau: Het kiezen van een Grafmonument
Het proces van het selecteren van een grafmonument is doordrenkt met emotionele lading, gekenmerkt door moeilijkheden en pijnlijke beslissingen. In tegenstelling tot het plezierige ‘winkelen’ voor sieraden of cadeaus, vertegenwoordigt het kiezen van een grafsteen een intiem samenkomen met dierbaren om een laatste eerbetoon te creëren. Als ontwerper van grafmonumenten begrijp ik de delicate aard van dit proces en zie ik het als een gezamenlijke vormgeving van een laatste geschenk; een geschenk doordrenkt met liefde, herinneringen en betekenis.

De Onuitgesproken Emoties van Grafmonumenten
Het proces begint met het erkennen van de complexiteit van het verlies. Het is geen alledaagse winkelervaring; het is een intieme reis waarbij ik fungeer als de uitvoerder van liefdevolle visies. Als de ‘handjes’ achter het monument, luister ik aandachtig, observeer ik de subtiele signalen en probeer ik te vangen wat onuitgesproken blijft maar diep gevoeld wordt. De familie stopt al hun liefde in dit verhaal, en het is mijn taak om deze gevoelens te vertalen naar een tastbaar beeld.

Passiflora: Een Levendige Herinnering
Een van de meest betekenisvolle creaties die ik ooit mocht vervaardigen, draagt de naam Passiflora. Dit grafmonument staat als een levendige herinnering aan een prachtige ziel genaamd Pascalle. Het vertelt niet alleen haar verhaal, maar symboliseert ook de liefde en het verdriet van degenen die haar hebben gekend.

Van Sieraad naar Grafmonument: Een Bijzondere Overgang
In de wereld van het ontwerpen van grafmonumenten zie ik het als een overgang van het kiezen van sieraden naar het creëren van een blijvend symbool. Waar je normaal gesproken wellicht een mooi sieraad zou uitzoeken voor een geliefde, ga je nu samen met de familie een blijvend aandenken maken. Het gaat verder dan esthetiek; het is een uiting van liefde, respect en het vastleggen van een uniek leven.

Het Verhaal Achter Passiflora
Passiflora ontstond uit de diepe verbondenheid met Pascalle. Een bronzen passiebloem, staand op een ruwe steen, vertelt haar verhaal op verschillende niveaus. De bloembladen zijn doordrenkt met reliëf, een weerspiegeling van Pascalle’s veelzijdige persoonlijkheid en interesses. De kleurschakeringen, variërend van groen tot blauw en grijs, weerspiegelen de complexiteit van het leven.

Symboliek in Details: Pinnen, Stampers en Medailles
De krans van 33 ruwe bronzen pinnen met scherpe punten draagt een diepere symboliek. Het verwijst naar het onverwachte en scherpe afscheid van Pascalle, parallellen trekkend met het lijden in de passiebloem en Christus’ beproevingen. De vijf stampers bovenop de bloem symboliseren het gezin van vijf waaruit ze voortkwam, nu geconfronteerd met een leegte.

Een bijzonder detail in het hart van de bloem is de afdruk van de medaille die Pascalle tijdens carnaval ontving. Een moment van vreugde en trots dat ze deelde met een vriendin, waarbij ze verkondigde dat deze medaille haar zelfs na haar laatste reis zou vergezellen.

Het Proces van Creatie: Luisteren, Observeren, Vangen
Terwijl ik de ‘handjes’ ben die de visie tot leven brengen, is het proces veel meer dan fysieke creatie. Het draait om luisteren naar de verhalen, observeren van de emoties en het vangen van wat vaak onuitgesproken blijft. Het is een samenwerking waarin ik de verantwoordelijkheid voel om de essentie van een leven vast te leggen in brons en steen.

Een Laatste Cadeau met Liefde Vormgegeven
In de wereld van grafmonumenten is elke creatie een uniek laatste geschenk. Het is een eer om deel uit te maken van dit proces, waar liefde en herinneringen samenkomen in tastbare vorm. Moge de grafmonumenten die ik creëer, troost bieden en een blijvende viering zijn van degenen die ze vertegenwoordigen.

Een Levendige Herinnering in Steen
Als de ‘handjes’ achter Passiflora, begrijp ik dat grafmonumenten veel meer zijn dan stenen structuren. Ze zijn levende herinneringen, doordrenkt met de essentie van een uniek leven. In elke creatie leg ik niet alleen brons en steen vast, maar ook de liefde, het verdriet en de prachtige momenten die een leven hebben gevormd.

Het kiezen van een grafmonument mag dan wel een moeilijke reis zijn, maar het is ook een reis van liefde, herinneringen en het vormgeven van een blijvende erfenis. Zo hoop ik dat ieder grafmonument een laatste geschenk is, met zorgvuldigheid vervaardigd, en doordrenkt met de onuitwisbare afdruk van een dierbaar leven.

Atelier Nadia Gonegai Passiflora Passiebloem Grafmonument Brons Bonzenbeeld
Atelier Nadia Gonegai Passiflora Passiebloem Grafmonument Brons Bonzenbeeld
Atelier Nadia Gonegai Passiflora Passiebloem Grafmonument Brons Bonzenbeeld