Engel van het Meer
16289
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16289,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Engel van het Meer

Engel van het Meer

Kinderen die overlijden, worden sterretjes en engeltjes. Dat is de symboliek die beeldend kunstenaar Nadia Gonegaï als mede-ontwerpster heeft verwerkt in een monumentje voor Engel van ’t Meer. Het stoffelijk overschot van de baby ligt op de Bossche begraafplaats Orthen begraven nadat ze op 4 januari 2007 levenloos werd aangetroffen bij het Engelermeer.

Via de Bossche website JanusKiep.nl is ruim 1100 euro bijeengebracht voor het monument. Steenhouwer Van Hooff bood een natuursteen aan die door Ton Teurlings werd bewerkt. Hij werkte samen met Gonegaï die al meteen haar medewerking wilde verlenen aan het project. De beeldend kunstenaar maakt al acht jaar grafmonumenten en werd vorig jaar met een urn-ontwerp genomineerd voor een internationale onderscheiding. “Ik vond en vind dat ik iets terug moest doen met mijn talent”, aldus Gonegaï over het onlangs voltooide ontwerp.

Het monumentje bestaat uit een bronzen schaal gevuld met water als verwijzing naar het Engelermeer als vindplaats. In de schaal zijn twaalf sterren verwerkt met de naam ‘engel’ in verschillende talen. De schaal rust op een granieten sokkel met daaronder een liggende steen. Op de rand die het grafje markeert staat een gedicht van een hulpverlener.
Het ontwerp is beoordeeld door een commissie waarin een vertegenwoordiger van de gemeente enkele regels heeft getoetst. Het monument is op 2 november 2007 (Allerzielen) geïnstalleerd.

Vrijdag 2 november 2007 heeft Heleen Blankert op begraafplaats Groenendaal te Orthen bij het monument een kleine toespraak gehouden waar even werd stilgestaan bij de vondst van de baby, het gedicht van de hulpverleners, de door de gemeente verzorgde begrafenis en de gevoelens en reacties die via het stadslog JanusKiep.nl tot stand kwamen.

Opdracht type:

Grafmonument

Formaat:

Circa 50×40 cm

Materiaal:

Brons

Kleurstelling:

Brons

Jaar:

2007

Oplage:

1/1

Opdrachtgever:

Gemeente ‘s-Hertogenbosch